Kääntöpalkin ”F”-muotoilu on tuonut kanttikoneet 2020-luvulle!
Perinteistä vääntöä
Peltilistojen kanttaus voi olla nykyäänkin työlästä, käsikäyttöisellä koneella se käy hyvinkin kuntosali käynnistä. Moottorilla varustettu kanttikone auttaa rutkasti, olkoon se sitten hydraulinen tai sähkömekaaninen. Siihen kun lisätään moottoritakavaste, jää ritsaaminenkin pois. Kaikki hyvin.
Moninaisia muotoja
Nykyään halutaan kuitenkin entistä monimuotoisempia rakennuksia ja rakennuksiin monimuotoisia yksityiskohtia. Ja useimmiten ne toteutetaan erilaisilla profiileilla ja peltilistoilla. Kasettia, fasettia, ristilistaa, hattua, suorakulmaista profiilia 15*15*15…
Mitä v.. siis mitä vain moderni arkkitehti keksii. Siinä on turha yrittää selittää, että ei se pelti kaikkeen pysty. Tai pelti ehkä pystyy, mutta kanttikoneessa tulee rajat vastaan. Yksinkertaisesti 90-asteinen tehosteprofiili ei onnistu, ei vaikka siitä maksettaisiin 1000€ neliö (no ei siis tietenkään maksetakkaan, koska tavallinen profiilikin maksaa vain…)
Haasteellisissa muodoissa tulee usein juuri kääntöleuka vastaan, pikku puristuksella voidaan joitain ääritapauksia kikkailla sormia vaarantaen. Ei hyvä.
”F”
Tässä vaiheessa tulee kuvaan mukaan ”F”-muotoiltu taivutuspalkki.
F-kääntöpalkki ja taivutustyökalu, millä nimellä se nyt onkaan, on muotoiltu siten, että taivutuspisteen / -kohdan ja kääntöpalkin rungon välissä on kuten kuvassa esim. 15,5 mm tilaa. Tämä tarkoittaa, että peltilista voi kääntyä taivutuksen kohdalta samalle kohdalle tai jopa sen 15,5 mm sisään päin.
F-Geometria mahdollistaa haasteellisempien listojen teon sekä ”normaalienkin” tekemisen uudella kanttaus järjestyksellä, jolla voidaan esim. vähentää kappaleen kääntämistä valmistuksen aikana.
F-Shape on tuleva uusi normaali
Totta kai myös F-muodollakin on rajoituksensa, mutta se tuo merkittävästi helpotusta ja turvallisuutta kanttikoneen käyttäjille.
Sveitsiläinen Jorns-hydraulisten kanttikoneiden valmistajan mukaan ”vanha kääntöleuka” on nykyään harvinaisuus.
F:n suosiosta kertoo, että tällä hetkellä saksalainen Schechtl Maschinenbau GmbH:n kanttikoneista yli 80% myydään kahdella kääntöleuan työkalulla 10 sekä 24 mm ja nimenomaan F-Geometrialla.
Ranskalainen ohutlevykonevalmistaja Jouanel Industrie seuraa perässä kohti samaa trendiä